Saturday, November 23, 2013

Kesan buruk guna gajet tehadap anak-anak

Assalamualaikum!

Kajian pakar-pakar mengenai Gajet terhadap anak-anakKajian Gajet terutama IPAD terhadap anak-anak adalah berdasarkan kajian yang didapati oleh kebanyakan ibu bapa yang menemui doktor tersebut di Hospital PPUM dan kajian yang didapati dari sekolah ke sekolah.

Malah seorang doktor Pakar Pediatrik dan Pensyarah Pusat Perkembangan Kanak-kanak Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia yang turut hadir pada seminar tersebut iaitu Dr. Norazlin Kamal Nor juga sangat membenarkan kenyataan tersebut dan menegaskan beliau turut mempunyai perolehan kajian yang sama di hospital HUKM. Amat mengejutkan kesan buruk yang diperolehi amat tinggi berbanding kebaikan.

Mereka menyarankan kepada ibu bapa yang baru berniat mahu membelikan Gajet untuk anak-anak, lupakan dan tiadakan gajet untuk anak-anak, dan kepada yang sudah membelinya kurangkan penggunaan Gajet tersebut untuk anak-anak.

http://1.bp.blogspot.com/-FCo-2rl8vAE/UfB5B01KYEI/AAAAAAAAFFk/_ZzXHCvgzlI/s1600/Budak-perempuan-ketagih-iPad.jpg

Salah satu daripada kesan yang diperolehi adalah Interaksi antara anak-anak dan ibu bapa jelas ‘KURANG’. Kesan-kesan lainnya;

1. Mereka lebih banyak menguasai Visual (Memandang) berbanding Auditori (mendengar) – Apabila guru mengajar di hadapan kelas tumpuan mereka mudah hilang arah dan mudah melihat pergerakan luar (keluar tingkap). Iklan-iklan di bilik darjah seperti pembaris jatuh, rakan batuk, kipas berpusing dan lain-lain lagi.

2. Perkembangan bahasa mereka lemah.

3. Mereka kurang bercakap, kurang bergaul dan berada dalam dunia sendiri.

4. Beberapa kajian berulangkali mengingatkan bahawa penggunaan tablet secara berlebihan pada anak dapat menyebabkan kesukaran perkembangan dan masalah termasuk autisme atau sukar memfokuskan perhatian.

5. Menyentuh skrin dengan sangat mudah, ia tidak begitu membantu skill motor mereka.:: Bisikan Syahdu ::
"Seboleh-bolehnya, kurangkan penggunaan IPAD untuk kanak-kanak. Untuk ibu bapa kanak-kanak boleh dan digalakkan. Hihihi. Tapi, seriously... Memang banyak kesan buruk penggunaan gajet-gajet macam ni. Boleh menyebabkan kita hilang fokus. Kerja yang sepatutnya jadi pun tak boleh jadi. Macam mana tu?"

2 comments:

Farah Waheda Wahid said...

akak setuju dengan entri ni, sepatutnya kenalah berpada2...

Adam Faiz said...

Nice sharing ,sama-sama ambil iktibar