Friday, February 1, 2013

Tutorial: Kotak Komen Comel

Assalamualaikum dan selamat Hari Wilayah!

Seronoknya lepas cuti dapat cuti lagi. Hihi. SOoo... Blogwalking dan blogwalking owes! Yippi! Hihihi. Hari nie Eyz rasa macam nak buat tutorial. Lama dah jari jemari Eyz tak menaip tentang tutorial blog nie. Hmmm...

Kali nie Eyz nak bagi tuto pasal macam mana nak buat kotak komen korang jadi comel belaka. Hihi. Alarh. Macam INI :


*contoh*


1- Sign in >> Dashboard >> Template >> Edit HTML >> Tick Expand Widget Templates

2- Tekan Ctrl + F serentak. Cari kod nie:

 ]]></b:skin>

 
3- Jumpa tak? Kalau dah jumpa, COPY kod bawah nie pulak:

#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;

-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;


padding:5px;

font-size:15px;

font-weight:bold;

border:1px solid#ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;

font-size: 17px;

border-left: 1px solid#ff6699;
border-right: 1px solid#ff6699;
margin-top: -5px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;

font-size: 13px;

font-weight: normal;

margin-bottom: 20px;

border-left: 1px solid#ff6699;
border-right: 1px solid#ff6699;
border-bottom: 1px solid#ff6699;

-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;

margin-top: -12px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}


4- PASTE kod langkah 3 nie kat ATAS kod yang korang cari tadi (yang ada di langkah 2)

:: NOTE ::
BIRU: Boleh tukar kepada dotted ataupun dashed
MERAH: Boleh tukar kepada warna kesukaan korang.

Nak cari warna?


5- SAVE!

**Buat setting Pop Up Window untuk Komen**


No comments: