Wednesday, November 28, 2012

Tutorial: Blockquote dalam Bentuk Box


Aloha semua!!! Eyz hari nie masih tak puas lagi nak buat tutorial. Entahlah kenapa. Hihihi. Takpe-takpe. Sharing is not crying BUT so much caring!!!! Hihi.Malam nie Eyz nak buat tutorial pasal blockquote dalam bentuk box. Simple jer, tak susah sangat. Sesuai untuk yang baru terjebak dalam dunia Blogger nie. Ehhee. TEKAN SINI DULU


:: CONTOH BOX BLOCKQUOTE ::

:: PROSEDUR ::

1- Sign in Blog korang >>> Dashboard >>> Template >>> Edit HTML >> Expand Widget Templates

2- Tekan Ctrl+F serentak. Cari code macam kat bawah nie.

/* Headings
----------------------------------------------- */


3- Kalau dah jumpa, copy code bawah nie pulak.

 .post blockquote {
background:#ff3399;
padding: 5px;
Border: 3px solid #ffffff;
colour:#FFFFFF;
}


4- Paste code pada Langkah 3 kat bawah code pada Langkah 2.

** Akan jadi macam nie.

 /* Headings
----------------------------------------------- */
  .post blockquote {
background:#ff3399;
padding: 5px;
Border: 3px solid #ffffff;
colour:#FFFFFF;
}

** Kalau korang nak adjust warna background dan garisan pun boleh.

>> Tulisan warna BIRU tu untuk warna background blockquote.
>> 3px untuk ketebalan border. Korang boleh ubah sendiri nak berapa tebal.
>> solid untuk jenis border. (solid/ dotted / dashed)
>> Tulisan warna MERAH untuk warna border.


** Korang boleh pilih kod warna dari rajah bawah nie.


5- Kalau korang rasa was-was. PREVIEW dulu baru SAVE okay...!!



INGAT!!! Tekan Ctrl+C serentak untuk COPY CODE dalam tutorial.


 

No comments: