Thursday, January 12, 2012

MANUSIA



kuliah hari nie...Eyz dan rakan sekuliah banyak dapat nasihat dari pensyarah....Eyz dapat rasakan sesuatu masa pensyarah menyampaikan kata-kata mereka....aisemen....lain jaa skema ayat Eyz nie...hahaha...rasa lama pulak dah tak update blog katakan...hohoho....

Masa Tutorial dengan tutor kitorang....beliau nie lucu dan pelik orangnya tetapi dalam kelucuan dan kepelikannya nie banyak diselitkan unsur-unsur nasihat buat anak-anak mentee nya....ehheee....dalam tutorial hari nie....Eyz belajar bagaimana mengenali manusia lain....tak kira kawan rapat, sahabat-handai, dan blablabla.....

....memang betul apa yang tutor kitorang cakap....

PERTAMA....kepercayaan tidak boleh diletakkan pada orang lain....mungkin dari rupa sememangnya baik tapi hati kita tak boleh nak tahu...betul tak??
bak kata pepatah, 'Rambut sama hitam tapi hati lain-lain'
kan...kan...

KEDUA....manusia nie lebih suka akan keburukan seseorang berbanding dengan kebaikan seseorang itu....maksudnya....kalau seseorang tu buat keburukan, tak sampai satu jam pun keburukan seseorang tu dah sampai ke telinga 2,3 orang mahupun 10 orang yang dah tahu....tapi....kalau kebaikan sungguh mengambil masa yang cukup lama untuk tersebar....hhhmmm....

inilah lumrah manusia....dan satu lagi....KETIGA....jangan pandang pada rupa semata-mata, hati pula kita tak tahu bagaimana....pernah dengarkan kata-kata yang sering kali diperkatakan....

"Harap muka jaa cantik/hensem, tapi hati busuk...!!!"

.....wallahualam.....
"Eyz pun manusia jugak....sememangnya tak lari dari buat salah....dan inginkan perubahan yang termampu...."

masa kuliah yang kedua pulak....dapat lagi satu nasihat dari pensyarah yang buat pertama kalinya masuk ke kelas kitorang....al-maklumlah....awal semester lagi kan...ehhhee....

katanya

"Nie anak-anak yang majoriti dari Sabah & Sarawak, berhati-hati di negeri orang....nak enjoy tu boleh tapi jangan terlalu enjoy....ibu bapa kat sana sentiasa mengharapkan anak-anaknya kat sini..."


aduhai....Eyz macam nak nangis jaa....Puan nie dah macam mak Eyz pulak....sooo sweet....!!ehhheee....dalam ketawa ada tangisnya yang terselit....hhhmmm

tiba-tiba pulak Eyz rasa RINDU kat famili di Sarawak.....cepat-cepatlah cuti....nak balik nak balik....!!!!hohohohoho.......




1 comment:

eVa said...

mena pdh ktk ya.. ow tedah.. rindu org ctok.. xpa2.. lak blt juak bh.. hehe