Friday, January 27, 2012

Kasihannya kat Lydiahani


Inilah pertama kalinya Eyz baca novel dalam masa DUA HARI jaa...!!hahahaha....pecah rekod betul....kalau selalunya amik masa berminggu-minggu, berbulan-bulan nak habiskan bacaan....kekeke....mantapkan....ehheee

tapi Novel REDHA TAKDIR-MU nie memang sungguh menggugat perasaan Eyz betul....dari awal sampai akhir ceritanya buat Eyz nak sangat tahu apa akan terjadi seterusnya.....Eyz memang bagi lima per lima bintang untuk novel nie....sampai pembaca pun boleh naik angin baca novel nie....termasuklah Eyz...!!kekeke....

Eyz kasi tabik spring betul laaa kat watak Lydiahani dalam novel nie....sangat sangat penyabar orangnya....dipukul, dicaci, dibelasah, di macam-macamlah oleh suaminya, dia tetap sabar....memang patut pun kan tajuk novel nie REDHA TAKDIR-MU....hohohoho....

pengarangnya Juriah Ishak pun bijak dalam mengatur bab-bab bagi novel nie....suka...suka!!!ehhee...Eyz harapkan dapat teruskan hobi nie...nanti nak kena buat novel sendiri payah kalau tak berminat novel...btol tak??hhmmm....


SINOPSIS

...............................................

Soal jodoh dan perjalanan hidup manusia ditentukan oleh ALLAH S.W.T. Pelbagai dugaan diberikan untuk melihat sejauh mana manusia itu bersabar dalam menghadapi ujian-Nya.
Begitulah hitam putih kehidupan yang telah dilalui Lidyahani. Perkahwinannya dengan Idham yang panas baran dan kaki pukul menyebabkan dia merana dan hidup dalam ketakutan. Kekecewaan dan penderitaannya sebagai seorang isteri yang tidak bahagia telah menemukan dia dengan Syamil, yang berstatus suami orang melalui internet.
Tewas melawan fitrah seorang wanita yang mahu dikasihi dan dicintai, perasaan Lidyahani terhadap Syamil semakin mendalam. Hubungan ini diketahui oleh Idham dan dia dipaksa melupakan lelaki itu. Hati Lidyahani terus terluka bila cinta Syamil hanya kerana wang ringgit. Tapi, dia redha andai itu sudah tersurat dalam hidupnya.

....................................................

kalau korang baca sendiri novel nie, korang akan rasa macam-macam rasa...huhuhu....korang takkan menyesal kalau baca novel nie....BETUL....!!!itu jela yang Eyz boleh katakan....tapi....yang paling akhir kisah Lydiahani nie yang paling Eyz sebak sangat.....nak bagitau tak syok pulak....baca sendirilah yer...!!!ehee

"Esok Eyz nak pergi cari novel lain....ada blogger yang kata kat Eyz Novel Uda dan Dara besh....nak carilah esok kat MPH MidValley....nak ikut tak??jom...!!jom...!!!hihihihihi....tak sabar nak cuci mata kat MidValley esok nie....almaklumlah lama dah tak keluar dari tempurung kelapa nie kan....hihihi"


Friday, January 20, 2012

'Iwan Dangdut' transformasi menjadi 'Iwan Syahman'


Korang kenal tak Iwan Dangdut????mesti kenalkan....!!!sapa yang tak kenal dengan Iwan Dangdut yang popular dengan lagu-lagu dia yang asyik....ehhee....Eyz minat lagu-lagu dangdut nie....hhmm....ehhee...ingat lagi Eyz tau lagu-lagu dia dan duet dia dengan Amelina....my favourite....!!hahaha....dulu-dululah....masa kecik-kecik...sekarang masih suka tapi bolehlah.....hahaha

Eyz tak tahulah yang Eyz nie dah ketinggalan ke apa....Iwan sekarang nie tak macam dulu lagi tau....dah banyak berubah....sekarang nie dia bawak lagu-lagu nasyid yang ala-ala dangdut....seronok dengar....hihihi....mendayu-dayu jer...ehhee....Eyz rasa macam nak dengar 24 jam jer lagu dia yang terbaharu nie....nie pun update dari kawan....kasihankan....kalau kawan tak bagitau memang tak tahu....hohoho

IWAN DAHULU

 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

IWAN SEKARANG


???Nak dengar tak lagu dia???
Nie Eyz selitkan salah satu lagu Iwan Syahman yang Eyz suka sangat dengar...!!!
!!...dengarlah yer...!!


Segalanya Allah


Allahhu Rabbi Yang Maha Esa
Maha Pengasih Maha Penyayang
Allahhu Rabbi Yang Maha Kuasa
Maha Pemurah Maha Pemberi
Sesungguhnya tiada yang layak
Harus disembah selain Allah

Allahu Rabbi Almalikul Quddus
Almutakabbir Alwaliul Qadir
Allahu Rabbi Al'adlul Latif
Alhayyul Qayyum Alwaliyul Hamid

You got to believe it
There is not other things
To be worship The Only Allah

Allah Maha Agung
Allah Maha Kaya
Allah Maha dari Segala-galanya

Allahu Ya Karim
Allahu Ya Rahim
Allahu Ya Qafur
Ya Rabbal 'Alamin

Subhanallah Maha Suci Allah

Segala Puji Bagimu Ya Allah
Yang mencantik sekalian alam ini
Maha Pengasih Maha Penyayang
Yang menguasai hari pembalasan

Hanya kepada-Mu kami mengabdi
Hanya kepada-Mu kami meminta pertolongan
Tunjukkan kami jalan yang lurus
Jalan yang penuh engkau redhai...


 ...ada lagi lagu dia yang tenang kalau korang dengar...

Thursday, January 19, 2012

Kerja Partime Spiderman

rupa-rupanya Spiderman nie ada kerja partime

...barulah Eyz tau...

.....hihihihihi.....

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


"Comel jgak yer Spiderman nie...kekeke...mungkin saja jaa nak beramal kan tuk buat kerja-kerja nie....hihihihi....baiknya SPIDERMAN....!!!"


Istimewanya Duduk di Antara Dua Sujud Ketika Solat




Tahu tak masa kita solat iaitu semasa duduk di antara dua sujud doanya begitu bermakna ertinya....iaitu doa yang sering kali kita baca laju-laju semasa solat.....betul tak???

.....maksudnya.....

Rabbighfirli 
"Tuhanku, ampuni aku"

Warhamni
"Sayangi aku"

Wazburnii
"Tutuplah aib-aibku"

Warfa'nii
"Angkatlah darjatku"

Warzugnii
"Berilah aku rezeki"

Wahdinii
"Berilah aku petunjuk"

Wa'Aafinii
"Sihatkan aku"

Wa'fuannii
"Maafkan aku"

...renung-renungkanlah...

SELAMAT BERAMAL

^___^



Wednesday, January 18, 2012

Andai Hati Berbicara Lantang



.............................

Andai hati bisa berbicara
berbicara lantang seperti berkata-kata
Andai hati bisa berbicara
semua yang tersirat tidak dirasa

Itu ini orang mengata
senyum terukir memberi tanda
walau hati menahan rasa
rasa ingin meraung sekuat-kuatnya

wahai hati sabarlah
walau diri bagaikan kian berapi yang membara
 namun tenang kerna ingat yang Maha Esa
ya Allah
ampunkanlah diri ini
ku tak tahu apa khilafku
sehingga mulut ringan berbicara
entah memaki
entah suka di hati ia
walau hati ini menahan luka
hanya senyuman yang mampu terukir di bibir
memberi makna yang sebaliknya

kadang-kala
mereka membuatkan kita suka
tanpa diduga
mereka jualah membuat kita berduka
namun
selantang mana hati berbicara
hanya diri yang menahan rasa
senyuman terukir memberi tanda
bukan suka tapi duka jelasnya

...............................





Monday, January 16, 2012

Diriku bersyukur kerana terselamat



syukur alhamdulillah tak ada pape yang berlaku.....hhhmmm.....amat menakutkan dan mendebarkan.....nielah buat pertama kalinya Eyz melihat sendiri rupa dan bentuk serangga bernama CHARLIE....!!!!arghhhh....!!!memang menakutkan walaupun saiznya kecil jer.....hhmm.....


Inilah serangga yang dinamakan Charlie atau nama saintifiknya Rove Beetle iaitu sejenis serangga dari keluarga kumbang yang kebanyakannya berada di kawasan ladang kelapa sawit, padi, dan tempat pertanian...tapi Eyz tak tahulah kenapa boleh ada kat tengah-tengah bandaraya metropolitan Kuala Lumpur nie....hhhmmm....

walaupun saiznya kecil tapi bisanya akan meninggalkan kesan yang amat menyakitkan dan juga mampu meninggalkan parut buat tempoh masa yang lama....tapi yang Eyz boleh katakan di sini, kesan daripada gigitan serangga nie memang dasyat giler....
*dah dasyat, giler lagi...hoho

masa Eyz nampak tu....Charlie nie ada kat tuala mandi Eyz....Eyz baru jaa nak lap muka....sekali terpandang sesuatu kat tuala mandi....

!!...MAKKKK...!!

!!!!!!!!!!.....CHARLIE.....!!!!!!!!!

Eyz nak tunggu apa lagi...bunuh teruslahhh...!!!memang takut sangat tau masa tuu....sampai tidur pun tak lena malam tu hanya disebabkan oleh si Charlie nie....huhuh!!tapi Eyz memang bersyukur sangat.....nasiblah Eyz tak terus lap muka dengan kain tuala tuu....kalau tidak....aduhai....wallahualam....hhhmmmm.....

itulah pertama kalinya Eyz lihat sendiri rupa Charlie nie tau....sebelum nie selalu dengar dari orang lain jaa....yang pernah kena gigit si Charlie nielah....memang nampak sangat lebam lepas digigit dan terkena Charlie nie....seram sejuk Eyz....hhhmmmm....lepas jaa kejadian tu, sebelum tidur kena check dulu semua ok ke tidak....bahaya betul!!!
.
.
.
.
.





"Nielah kesannya...hanya disebabkan serangga kecil kesannya begitu besar sekali...Eyz harap agar dijauhkan dari segala nie...."

Ular dimakan oleh katak

Eyz nak tanya korang....korang percaya tak kalau Eyz kata,
"Ular dimakan oleh katak!!!"

???...MUSYKIL...???

TAPI

!!!!!...TAK MUSTAHIL...!!!!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



.
.
.

"EEEE.....!!!"

(-___-)

Tempah Galaxy S2 dapat Galaxy Lesung


.....lucu pun ada kasihan pun ada.....

...hmmm...

!!!...gara-gara Samsung Galaxy melayang RM3000++...!!!

maaflah kalau terlambat nak update....isu nie berlaku minggu lepas dah, cuma Eyz malas sangat nak update blog sejak akhir-akhir nie....tak tahulah kenapa....hohoho....

tapi kasihankan orang nie....tempah TIGA handphone Samsung Galaxy secara online yang harganya RM1,100 seunit, yang diterima hanyalah lesung batu yang harganya RM14.50....melayang macam tu jaa RM3,250


kawan Eyz pun pernah jugak tempah barangan melalui online nie.....tapi sekadar menempah sehelai baju T lah yang harganya RM30.00++....tapi baju tu sampai sekarang tak sampai-sampai lagi....mula-mula nak pesan bukan main lagi selalu berhubung....almaklumlah duit tak masuk lagi....lepas jaa duit masuk, dihubung pun macam ada macam takde dah....hhmmmm....

tapi bagi Eyz, tak semualah penjual barangan secara online macam nie....ada jugak yang jujur dan ikhlas dalam jualan mereka....yang betul-betul buat jualan online....tapi kepada penjual secara online yang kurang jujur dan ikhlas tu kasihan jugaklaa dengan pembeli....aduhai....ahakz

.
.
.

"Renung-renungkanlah yer....hati-hati kalau nak beli sesuatu barangan secara online....diharapkan apa yang telah berlaku nie akan menjadi iktibar dan pengajaran buat kita pada masa hadapan...."


Thursday, January 12, 2012

MANUSIA



kuliah hari nie...Eyz dan rakan sekuliah banyak dapat nasihat dari pensyarah....Eyz dapat rasakan sesuatu masa pensyarah menyampaikan kata-kata mereka....aisemen....lain jaa skema ayat Eyz nie...hahaha...rasa lama pulak dah tak update blog katakan...hohoho....

Masa Tutorial dengan tutor kitorang....beliau nie lucu dan pelik orangnya tetapi dalam kelucuan dan kepelikannya nie banyak diselitkan unsur-unsur nasihat buat anak-anak mentee nya....ehheee....dalam tutorial hari nie....Eyz belajar bagaimana mengenali manusia lain....tak kira kawan rapat, sahabat-handai, dan blablabla.....

....memang betul apa yang tutor kitorang cakap....

PERTAMA....kepercayaan tidak boleh diletakkan pada orang lain....mungkin dari rupa sememangnya baik tapi hati kita tak boleh nak tahu...betul tak??
bak kata pepatah, 'Rambut sama hitam tapi hati lain-lain'
kan...kan...

KEDUA....manusia nie lebih suka akan keburukan seseorang berbanding dengan kebaikan seseorang itu....maksudnya....kalau seseorang tu buat keburukan, tak sampai satu jam pun keburukan seseorang tu dah sampai ke telinga 2,3 orang mahupun 10 orang yang dah tahu....tapi....kalau kebaikan sungguh mengambil masa yang cukup lama untuk tersebar....hhhmmm....

inilah lumrah manusia....dan satu lagi....KETIGA....jangan pandang pada rupa semata-mata, hati pula kita tak tahu bagaimana....pernah dengarkan kata-kata yang sering kali diperkatakan....

"Harap muka jaa cantik/hensem, tapi hati busuk...!!!"

.....wallahualam.....
"Eyz pun manusia jugak....sememangnya tak lari dari buat salah....dan inginkan perubahan yang termampu...."

masa kuliah yang kedua pulak....dapat lagi satu nasihat dari pensyarah yang buat pertama kalinya masuk ke kelas kitorang....al-maklumlah....awal semester lagi kan...ehhhee....

katanya

"Nie anak-anak yang majoriti dari Sabah & Sarawak, berhati-hati di negeri orang....nak enjoy tu boleh tapi jangan terlalu enjoy....ibu bapa kat sana sentiasa mengharapkan anak-anaknya kat sini..."


aduhai....Eyz macam nak nangis jaa....Puan nie dah macam mak Eyz pulak....sooo sweet....!!ehhheee....dalam ketawa ada tangisnya yang terselit....hhhmmm

tiba-tiba pulak Eyz rasa RINDU kat famili di Sarawak.....cepat-cepatlah cuti....nak balik nak balik....!!!!hohohohoho.......




Naik Angin Betul...!!!

!!!!!!..........UWWAAAAA.........!!!!!!

!!!!!.....STRESNYAAAA.....!!!!!


Hairannya dengan lappy nie....asyik-asyik nak buat hal....dahlah buat hal masa dah kat IPG dah....masa cuti panjang kat rumah hari tu takde pulak nak meragam....BENCINYAA....!!!!!

nak tengok YouTube pun tak dapat....apesal laaaa kau nie Miss Lappy...!!!hhhhmmmmm.....cubalah kau meragam masa cuti hari tu.....bolehlah senang nak pergi baiki kau nie....huhuh....tengok sekarang....kau meragam aku pun naik ragam....hohohoho....


"relaks yaa Miss Lappy intan berlian jantung hatiku....janganlah dikau meragam bagai nak rak....tunggulah cuti akan datang yang boleh Eyz balik Sarawak nanti kau meragam betul-betul yer....hhhmmm"

kalaulah betul Miss Lappy nie rosak giler....tapi tak mintaklah....tapi kalau rosak sangat janganlah rosak kat sini yaa....kekeke....Eyz rasa Eyz nak beli laptop lainlah....Eyz nak beli laptop yang sederhana besar jer....yang ringan dan sederhana besarnya....bolehlah bawa ke sana sini dengan mudah....korang rasa apa yang sesuai kan...??hhhmmm....mesti korang akan cakap, "Belilah iPad...!!!"
eEeeeEee...!!!tak suka tak suka....!!!!

Sunday, January 8, 2012

Allah Maha Besar


..................................

Indahnya cahaya di balik awan
Cerah gelita itu yang dipandang
Walau cantik di mata dunia
Tetapi,
Tiada apa yang menduga
Tiada apa yang pasti
Segalanya bakal lupus sekelip mata
Kerna semuanya sementara 
Buat kita manusia

Indah nian jika kekal selamanya
Tapi itu hanya angan semata
Bukan kita, manusia pencipta
Tetapi,
Itulah anugerah Allah Yang Maha Esa

...................................

Tiba-tiba jaa hati sayu lihat pemandangan di beranda bilik......indahnya ciptaan Allah....awannya.....tumbuhannya....burung-burung yang terbang ke sana sini....sukar nak dibayangkan sekiranya semua nie lupus....Allahualam.....

Masalah..!! Masalah..!!



Geram melanda
Masalah menggugat jiwa
Entah tiba-tiba
Masalah menjadi besar belaka

!!!!!...HUHUH...!!!!!

Geramnya Eyz hari nie....ditambahkan lagi cuaca yang panas menggila....huhuh!!baru jaa nak hepi-hepi tengok Drama Vanilla Coklat tiba-tiba pulak lappy Eyz padam....eeee...!!!!!GERAM SANGAT....!!!!cuba bayangkan....tengah syok-syok layan citer favourite tetiba pulak lappy buat hal....arghh....!!!
BENCI...!!BENCI...!!!

tak tahulah apa masalahnya nie....masalah MYlappy ke or masalah plug kat sini....kat rumah tak ada pulak lappy Eyz nak main padam-padam....sampai sini jer boleh pulak macam tu....dahla bukan sekali dia nak padam....beberapa kali kowt...!!hhhmmm....menggugat kesabaran Eyz betol....huhuhu.....

ingatkan sebab pakai cooler yang tak seberapa cooler tu....tapi....kat rumah tak ada pulak Eyz pakai cooler...ok jaa....hhhmmmm...

"Ada sesiapa tahu masalah kenape erk jadi macamtu???"



Friday, January 6, 2012

Alhamdulillah Selesai


Alhamdulillah...selesai dah orientasi selama tiga hari kitorang...dan sekarang...kami sudah bergelar pelajar Ijazah Perguruan dah....keke...
*bahagia pulak bunyinyer...hehe

tapi yang seronoknya arini...selesai orientasi bolehlah rehat lepas nie...hihihi...letihnyaa...memang amat letih....sampai nak online pon tak sempat
*tu jer yg diingat...hoho

aktiviti yang dilakukan sepanjang program orientasi nie

Pendaftaran

Taklimat

Guru Insan Terpilih

Budaya IPG & Etika Keguruan

Personaliti

Kenali IPG

rasa macam baru semalam jer masuk IPG nie....mana taknya....jadi pelajar baharu lagi buat kali kedua...ehhe...pejam celik pejam celik dah lepas dah prapercubaan kitorang....dah masuk ke alam ijazah dahh...aduh!!memang betul-betul tak sangka....lepas tu, dalam tak sedar dah nak pratikum....lepas tu....

!!!...HABIS...!!!

4 tahun yang tak akan dirasa....pejam celik pejam celik habis dah....hohoho....rasa taknak jer nak habiskan zaman belajar....bagi Eyz kan....belajar lebih seronok daripada bekerja....aisemen....kononnyalah....hahaha....tapi memang betullah....walaupun kadang-kadang belajar memeningkan dan membuat stres...tapi bagi Eyz enjoy sangat....!!!kekeke....
itu jela yang Eyz mampu bercerita....nak baring-baring dulu....letih sangat....dahlah cuaca kat sini panas sangat...balik jer dari Sarawak hari Selasa lepas terus kena panas yang teramat....nie baru panas di dunia...belum lagi di akhirat....hhhmmm.....



Monday, January 2, 2012

HAHAHA!!PADAN MUKA...!!!

!!!!!......PADAN MUKA......!!!!!

!!!....HUHUH...!!!BENCI BETUL AKU....!!!

!!!!!....AMIK KAU....!!!!!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

!!!!!!!!!!.....PADAN MUKA.....!!!!!!!!!!




"Geram betol Eyz tengok binatang nie.....menyakitkan hati betul....!!" 

Maher Zain Junior



????...Nak tengok Maher Zain Junior tak...????

.

.

.

.

.

.

.

Nielah dia Maher Zain Junior


!!!!!...Comelkan...!!!!!
hihihihi


:: Dua-dua comel...kekeke ::


Contest Blog Paling Cun

hari nie Eyz memang takde keja dah....blogwalking....kalau tidak pun baik pulih blog....kalau takpun join contest blogger...hahahaha....aduhai....adakah Eyz dah mula addict dengan blog???
*aduh..!!!aduh..!!!emergency..!!!emergency..!!!

nak kata Blog MisEyz BLurz nie cun bolehlah...huawah!!!!!!
*ngada betul!!!!

Eyz gurau jer ok....ehhee....ada lagi blog yang lebih cun daripada blog Eyz...kan...kan..??cuma Eyz suka pulak nak join contest hari nie....menang ke tidak terpulanglah....tak menang pun takpe...

:: Klik banner kat atas nie untuk JOIN ::

terima kasih buat Titik Noktah sebab tag Eyz^__^

.....DAN.....
turn Eyz pulak nak tag
*ehhheee






Tarikh tutup : 15 Januari 2012

Contest Blog Paling Comel by Aqies & Zyhaa

:: Klik banner di atas untuk JOIN ::

!!!!...Eyz nak tag korang...!!!!
hihihihihi





!!!...JOM JOIN...!!!



Waktu yang Tak Disangka Berlalu Sekelip Mata

Tak terasakan sekarang nie dah tahun 2012....Eyz rasa macam masih tahun 1997 lagi....hahaha....rasa baru jaa nak masuk TAHUN SATU.....hehehe 
*perasan muda

selamat tinggal 2011
2011 banyak meninggalkan bermacam-macam kenangan suka dan duka
dan sekarang
2012 sudah kunjung tiba
bagi melakar kenangan baharu yang takkan dilupa

^__^

1.1.2012 yang dah sememangnya lepas, semua sibuk sambut sana sini...betol tak??korang sambut yang macam mana???cer cite cer cite....!!!ehhhee....mesti ada yang tengok bunga api, buat party, tengok countdown kat tv, kat padang, kata dataran....kann???Eyz??Eyz cuma menyibukkan diri depan laptop jaaa....hhhmmm....malam orang countdown tu, Eyz tengok 3 IDIOT dengan abang Eyz....hihihi....BEST BEST!!!
*ada jugaklah aktiviti...hohoho

hari nie 2.1.2012....esok, 3.1.2012...aduhai...cepatnya masa berlalu...rasa macam baru jaa cuti semalam...huhuhu...esok dah flight Eyz ke KL....jumpa LCCT, jumpa macam-macam bas, jumpa LRT, jumpa MidValley, jumpa AMJAL, jumpa IPG KBM....!!!!dan....selamat tinggal kampung halamanku....selamat tinggal streamyx.....hahaha.....
*kononnya suka...hohoho =(

bakal merindui buah hati jantung pisangku...!!!hhhmmmm....

:: LOVE YOU ::

SELAMAT DATANG KE KUALA LUMPUR
*hahahaha....macamlah lama sangat cuti...ehhee

SELAMAT DATANG DUA RIBU DUA BELAS



SELAMAT TINGGAL DUA RIBU SEBELAS

"Diharapkan tahun 2012 ini akan menjadi satu tahun yang lebih bermakna buat diriku...!!"




Sunday, January 1, 2012

Tutorial : Perkataan Ikut Cursor Anda



LANGKAH-LANGKAH


1- Sign in Blog >>> Dashboard >>> Design 

2- Klik pada tab Page Elements

3- Add a Gadget >>> Klik HTML/ JavaScript

4- Masukkan kod yang ada kat bawah nie
*kosongkan pada title

<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'comic sans';
color: #9B1750;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "Masukkan Perkataan anda disini";
var size = 22;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,
mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>

5- Gantikan ayat BIRU kepada ayat korang sendiri


!!!....SAVE DAN SIAP....!!!

SELAMAT MENCUBA


Tutorial : Kesan Khas pada Gambar

Nak buat blog korang lain daripada yang lain tak??hhmm...taklah banyak sangat lainnya....boleh dikatakan....BOLEHLAA....hehehehe....

Nie tutorial yang ketiga yang Eyz buat hari nie....hahaha....saja jaa nak isikan masa terluang yang masih ada nie....ehhee...

Kesan khas pada gambar nie maksudnya....apabila korang lalukan cursor korang pada sesuatu gambar tu, gambar tu akan memberikan kesan khas.....kat bawah nie ada contoh kesan khas yang berlaku sebelum dan selepas cursor melalui gambar tersebut....

:: sebelum  :: 

:: selepas ::

LANGKAH-LANGKAH

1- Sign in Blog >>> Dashboard >>> Design >>> Edit HTML
*jgn lupa buat backup template dulu erk sebelum buat pape 

2- Klik Ctrl+F >>> Cari kod 

a img { 

ataupun 

img {

3- Padamkan / Delete kod selepas kod yang korang cari tadi...

4- Gantikan kod yang dipadam dengan kod kat bawah nie...

-webkit-transition-duration:.4s;}
img:hover {filter: alpha(opacity=60);
opacity: .6;
border-radius:20px;
border: 1px #FF66CC;
-webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #FF66CC;
-moz-box-shadow: 0px 0px 20px #FF66CC;
}

!!!....SAVE TEMPLATE DAN SIAP....!!!

SELAMAT MENCUBA

Tutorial : Disable Right Click

Nak buat Disable Right Click DENGAN ALERT 

atau

TANPA ALERT

??????

maksudnya....korang tak boleh nak tekan 'Right Click'....dengan cara nie....orang lain takkan boleh nak main Copy Copy dalam blog korang....

:: DISABLE RIGHT CLICK DENGAN ALERT ::

1- Log in Blog >>> Dashboard >>> Design 

2- Klik Page Elements >>> Add a Gadget >>> HTML/ JavaScript

3- Korang COPY kod yang ada kat bawah nie


<script language=JavaScript>
<!--
//edit by unwanted

var message="Masukkan Mesej Korang kat Sini";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>


4-  Gantikan ayat UNGU dengan ayat korang sendiri.

!!!!!...SAVE DAN SIAP...!!!!!




:: DISABLE RIGHT CLICK TANPA ALERT ::


1- Log in Blog >>> Dashboard >>> Design

2- Klik Page Elements >>> Add a Gadget >>> HTML/ JavaScript


3- Korang COPY kod yang ada kat bawah nie



<script language=JavaScript>
<!--
//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dauspozi.com
var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>


!!!!...SAVE DAN SIAP...!!!!

"Korang boleh pilih antara dua nie....nak yang DENGAN ALERT atau TANPA ALERT...!!"

SELAMAT MENCUBA

Tutorial : Pop-up Window untuk Komen


Hari nie Eyz rasa macam terlebih rajin pulak...tak tahulah nape...mungkin sebab tahun baharu kot kan...hehehe...!!btw...sebelum Eyz mulakan tutorial pertama hari nie....Eyz nak ucapkan....

SELAMAT TAHUN BAHARU 2012

mula-mula tutorial nie, Eyz nak buat tutorial yang mudah jer dulu....ehhee....

1- Log in Blog >>> Dashboard >>> Setting

2- Klik pada tab 'Comments' 

3- Cari 'Comment Form Placement'

4- Tick pada 'Pop-up Window'

5- SAVE SETTING


!!!...SIAP...!!!


SELAMAT MENCUBA